Novi val beguncev

Obvestilo o dogajanjih v zvezi z begunci oziroma migranti: 

​Slovenija je ob pričakovanem valu beguncev na mejo s Hrvaško napotila okrepljene policijske enote. Policiji bo pri varovanju meje glede migrantov odslej pomagala tudi vojska. Slovenija bo v prihodnje sprejemala ukrepe, ki bodo sorazmerni ukrepom držav, kamor so migranti namenjeni. 

Po besedah premiera Cerarja pomoč vojske ne pomeni, da je Slovenija v izrednih razmerah, ampak da želi vlada zadeve urejati že na sami meji. Vojska bo policiji zgolj v pomoč, pri čemer ji bo nudila logistično podporo, tako z vojaki kot opremo.

Po besedah državnega sekretarja na ministrstvu za notranje zadeve Boštjana Šefica se bo vojska v varovanje meje vključila le v primeru, ko policija zaradi prevelikega navala migrantov ne bi mogla učinkovito obvladovati položaja, vojaki pa tudi ne bodo imeli policijskih pooblastil. Za zdaj policija po besedah Šefica položaj obvladuje z rednimi policijskimi enotami, tako da tudi rezervni sestav policije še ni bil vpoklican.

Begunska kriza ima precejšnje finančne učinke na državo. Kakšni točno so, še ne vedo, se bo pa Slovenija obrnila na EU, da bi dobila sredstva, s katerimi bo lažje obvladovala begunsko problematiko. Za letos še ima rezerve, iz katerih bo lahko financirala te dodatne dejavnosti, vprašanje pa je, kako bo v letu 2016.

Predsednik vlade dr. Miro Cerar je poudaril razumevanje in skrb za migrante, hkrati pa na prvo mesto postavil odgovornost do ljudi in naše države. 

Državni sekretar Šefic: Slovenija lahko dnevno sprejme do 2500 migrantov, nove bo sprejemala šele potem, ko jih bo določen del odšel naprej v Avstrijo. Današnje sprejemanje beguncev po besedah Šefica poteka brez težav. Prvih 600 migrantov je po njegovih besedah v državo prišlo ob 8.30 z avtobusi iz Hrvaške, 300 preko Gruškovja, 300 pa preko Petišovcev. Vsi so bili že registrirani in prepeljani v nastanitvene centre. Nato je prvih 110 migrantov tudi že zapustilo državo.

Vlak s 1800 begunci je prispel v Čakovec, od koder so jih po 300 z avtobusi prepeljali na mejna prehoda Gruškovje in Petišovci, preostalih 1200 pa so jih z vlakom peljali proti Središču ob Dravi. Po registraciji so ali še bodo bodo prepeljani v namestitvene centre.

Za nedeljo zjutraj je bil po besedah Šefica najavljen še en vlak migrantov, vendar jih Slovenija ne bo sprejela. Kolegom na hrvaški strani smo razložili, da želimo imeti nadzor nad sprejemanjem in da bomo sprejeli toliko migrantov, ki jih lahko oskrbimo.

Trenutno vstopne točke v Slovenijo so tri, in sicer na Gruškovju, v Petišovcih in v Središču ob Dravi (za vlakovni promet), lahko pa tudi na Obrežju, če se bodo tako dogovorili. Izstopni točki na meji z Avstrijo sta Gornja Radgona in Šentilj.

Potem ko na slovenski strani mejnega prehoda Šentilj begunce oskrbijo predstavniki Rdečega križa, jih policisti v skupinah pospremijo proti Avstriji. Za njihov prevzem se dogovarjajo z avstrijskimi varnostnimi organi. Predstavniki avstrijske policije so povedali, da jih bodo odpeljali naprej, kam, še ni bilo znano.

Generalni direktor Uprave RS za zaščito in reševanje Darko But je povedal, da so že aktivirali vse sprejemne in nastanitvene centre v državi, ki so preverili svoje zmogljivosti, aktivirana pa sta tudi Rdeči križ in Karitas, ki sta preverila zaloge hrane.