VABILO: Delovno omizje »Za solidarno Evropo – pomagamo«

Begunska kriza je humanitarna tragedija, na katero se je slovenska vlada odzvala hitro in z jasno izraženo voljo, da pomagamo ljudem v stiski. Slovenija svojih meja ne bo zaprla, vlada že ima izdelan kontingentni načrt za sprejem beguncev.

V SMC smo prepričani, da bomo tudi državljanke in državljani Slovenije beguncem pomagali vsak po svojih močeh. Naša stranka bo v lokalnih skupnostih s pomočjo članic in članov lokalnih odborov in sodelovanjem svetnic in svetnikov, organizirala pomoč beguncem. Prvo delovno omizje  »Za solidarno Evropo – pomagamo« organiziramo v torek, 8. septembra, ob 18. uri v Maxi klubu v Ljubljani.

Omizje bo vodil poslanec Saša Tabakovič, sodelovali bodo člani Izvršnega odbora stranke, dr. Milan Brglez, dr. Simona Kustec Lipicer, dr. Erik Kopač, dr. Aleksandar Kešeljević, poslanke in poslanci ter predstavniki nevladnih organizacij, Rdečega križa, Karitasa, Unicefa in med drugimi Mirovnega inštituta.

Na delovno omizje vabimo vse svetnice in svetnike, predsednice in predsednike lokalnih odborov SMC ter članice in člane naše stranke.

Kaj lahko v lokalnih okoljih naredimo za sprejem ljudi, ki potrebujejo pomoč? Potrebovali bodo večje količine oblačil, hrane, vode, higienskih pripomočkov, medicinskih pripomočkov, odej, igrač za otroke … V nekaterih lokalnih okoljih prebivalce skrbijo morebitne negativne posledice prihoda večjega števila beguncev. Tam bi lahko lokalni odbori organizirali pogovor na to temo in povabili družine, ki so prišle v Slovenijo v begunski krizi sredi 90-let med vojno na območju nekdanje Jugoslavije. Takrat se je v Slovenijo zateklo 70.000 ljudi. O vseh teh vprašanjih se bomo lahko pogovorili z ljudmi, ki imajo izkušnje pri organizaciji humanitarne pomoči.